Foto: Caroline van Ewijk (Caroline fotografie)

ANITA KREEG BORSTKANKER EN DAARNA CHRONISCH LYMFOEDEEM: ‘NU MOEST IK LUISTEREN NAAR MIJN LICHAAM’

INTERVIEW

PERSOONLIJKFAMILIE

26.06.2022 | 12:00 UUR | DAPHNE KEISLAIR

Anita Schimmel (58) is heel sportief, werkt snoeihard en heeft nul stress, totdat ze een knobbeltje ontdekt. Als de borstkanker weg is, pakt ze haar leven weer op als vanouds. Totdat ze chronische lymfoedeem ontwikkelt.

“Nu moest ik luisteren naar mijn lichaam.”

BORSTKANKER

Anita is 52 en altijd actief. Ze sport drie keer per week en is een behoorlijke workaholic. Het is een zondagochtend als ze net gesport heeft, op de bank hangt en langs haar borst wrijft. “Net onder mijn tepel voel ik ineens een bobbel. Mijn man voelde het ook.’ De volgende dag al kan ze terecht in het ziekenhuis. “Maar ik maakte me geen seconde zorgen dat het kanker kon zijn – dat kwam in onze familie helemaal niet voor.” Helaas: het blijkt toch borstkanker. De vraag is: hoe erg is het?

Anita moet een paar dagen thuis wachten tot ze daarop een antwoord krijgt. Ze blijkt geen uitzaaiingen te hebben en heeft een hormoongevoelige kanker. “Wel het agressieve soort. Ze gaan bestralen, ik moet chemo en krijg een borstsparende operatie.”

WERK

Voor Anita gaat het leven gewoon door. De behandelingen doet ze ’tussendoor’. Zo plant ze alle 24 bestralingen voor haar werk, en krijgt ze in totaal zes chemobehandelingen op vrijdag. Zo kan ze in de weekenden in haar joggingbroek op de bank zitten en bijkomen.

Zelfs haar haaruitval, een vervelende bijwerking van de chemo, weet ze te verbergen. Ze heeft twee haarwerken: een boblijn en eentje met opgestoken haar. In die hele periode heeft niemand van haar collega’s iets gezien of opgemerkt. “Echt heel bizar.” Waarom pakt ze dat zo aan? “Ik wil niet dat iedereen me straks vraagt hoe het me gaat.”

ZWARTGALLIG

Er is wel een klein groepje dat ze bij haar ziekteproces betrekt. Daarvoor maakt Anita een speciaal WhatsApp-groepje aan genaamd ‘The Insiders’, met zo’n acht á negen vriendinnen die op de hoogte zijn. Met hen deelt ze wel de ongemakken. Dat haar haar uitvalt, haar nagels er af vallen en eerst zwart werden bijvoorbeeld. “Dat deed ik op een zwartgallige manier. Het werd vaak hilarisch in die app.”

Dat neemt niet weg dat sommige momenten moeilijk zijn. “Maar dan zette ik die knop om. Dan dacht ik: mijn wenkbrauwen zijn weg en mijn wimpers zijn weg, maar mijn snorharen ook.” Anita deelt dus veel in klein comité. Of ze dat weer zo zou doen, weet ze niet. Want niet iedereen kan het waarderen, sommigen hadden zichzelf ook tot die inner circle gerekend. Maar, zegt Anita: “In die maanden ben je ook gewoon een beetje gekkig.”

LYMFOEDEEM

Als de kanker weg is, is dat voor Anita het signaal om alles weer te gaan doen zoals voorheen. “Ik ging weer mijn rondje van 7,2 kilometer hardlopen, ging weer alcohol drinken. Ik ging alles doen en dat heb ik geweten, want ik kreeg meteen een borstontsteking.” Hoewel haar borst bloedheet aanvoelt en Anita veel pijn heeft, doet ze het af met een bezoek aan de huisarts en wat pijnstillers.

Maar door de ontsteking krijgt Anita meer littekenweefsel, en daarna krijgt ze last van lymfoedeemklachten. “Eerlijk gezegd heb ik het wel een beetje over mezelf afgeroepen.” Bij lymfoedeem ontstaat er een abnormale ophoping van lymfevocht in een lichaamsdeel. Bij borstkanker ontstaat het in de buurt van het gebied waar de lymfeklieren zijn bestraald of verwijderd, vaak in de borst of de arm (bron: Huidziekten.nl en kanker.nl).

Anita belandt bij de oedeemtherapeut, die drie keer per week haar littekenweefsel masseert. Toch verandert Anita niets aan haar dagelijkse bezigheden, ze blijft bijvoorbeeld veel sporten. “s’ Ochtends ging ik naar de masseur en dan ’s avonds spinnen. En dat deed ik drie keer in de week. Toen mijn oedeemtherapeut met pensioen ging zei ze tegen me: ‘Jij luistert niet naar je lijf. Je moet een tandje terug in je activiteit. Je moet wat normaler en echt gaan accepteren wat niet meer kan.’”

BH’S

Het is een eye-opener voor Anita. “Ik moest nu echt gaan luisteren naar mijn lichaam.” Ze houdt het voortaan bij wandelen, en richt zich op nieuwe dingen. Geïnspireerd door het polstermateriaal (om oedeem mee in te zwachtelen, red.) dat ze kreeg van haar oedeemtherapeut, ontwerpt ze een bh. “Mijn therapeut adviseerde me het polstermateriaal in mijn bh te stoppen, omdat het een masserende werking heeft.” Nu helpt Anita met haar stichting Bratelle ook andere vrouwen die kampen met chronisch lymfoedeem na borstkanker.

Ze staat nog steeds positief in het leven, toch zijn er ook vragen. “Van hoe kan dit nou? Niemand in onze familie had kanker. Ik was gezond, had geen stress. Aan de andere kant: als de kanker mij niet was overkomen, had ik nu iets heel anders gedaan. Dan had ik mij nu niet beziggehouden met bh’s. Soms gebeuren er nu eenmaal dingen waardoor je anders in de wedstrijd komt te staan.”