Verras je naaste!

Uit eigen ervaring weten wij dat familie en vriendinnen graag willen helpen als hun partner, dochter, zus of vriendin borstkanker krijgt. Maar hoe? Dat blijkt vaak nog best lastig.

Als je borstkanker hebt, ben je tijdens het behandelproces vooral bezig met overleven. De volgende behandeling, de volgende ziekenhuisafspraak… Het ‘gewone leven’ gaat vaak aan je voorbij. Ook praat lang niet elke vrouw even gemakkelijk over haar emoties. Als je dan een attentie krijgt, kan dat het onderwerp borstkanker minder beladen maken. Vaak genoeg biedt zo’n verrassing een opening voor een mooi gesprek.

Naar de webshop

‘Ik kreeg een Roy Donders huispak van mijn vriendinnen. Hilarisch!’

Anita Schimmel kreeg in 2015 zelf borstkanker en werd tijdens de behandelperiode steeds weer door vriendinnen verrast met leuke cadeautjes.

Anita: ‘Toen ik ziek was, kreeg ik een Roy Donders huispak van mijn vriendinnen. Dat was toen een hype. Ik vond het hilarisch! Dit lieve gebaar is mij tot op de dag van vandaag bijgebleven. Ik voelde mij gedurende de behandelingen negen maanden lang op handen gedragen door mijn vriendinnen. Steeds weer brachten zij leuke, lieve, kleine en grotere cadeautjes mee, die altijd weer een glimlach op mijn gezicht toverden. Het hielp mij om te reflecteren op wat ik meemaakte, maar ook om te relativeren. Ik zag weer wat ik wél nog had.

‘Niet vragen, maar doen!’

Tijdens mijn behandelproces vroegen mijn vriendinnen vaak waar ik behoefte aan had en of ze iets voor me konden doen. Mijn antwoord was steevast: ‘Ik heb niks nodig, het gaat goed zo!’ Daarom gingen mijn vriendinnen zelf maar tot actie over! Ze bedachten allerlei leuke verrassingen voor mij. Steeds weer kwamen ze met leuke cadeautjes. Voor mijn eerste bestraling kreeg ik een te gekke wenskaart met slazaadjes en de tekst: “Sla je erdoorheen”. Hartstikke lief en grappig. En toen ik vertelde dat de huid van mijn bestraalde borst verkleurde en gevoelig was, kwam een vriendin langs met een flesje Argan huidolie van De Tuinen.’ Mijn tip als iemand die je na aan het hart ligt ziek is, is dan ook: niet vragen, maar doen!

Je naaste heeft haar leven herpakt, praat er niet meer over, het leven gaat tenslotte door. Iedereen gaat anders om met het verdriet, de boosheid angst of onzekerheid. Vraag haar nog eens naar hoe ze zich voelt, want jaren na de behandeling tegen borstkanker kunnen zich nog restklachten voordoen, zoals chronisch lymfoedeem. Hoor jij over pijnklachten na borstkanker en wil jij behulpzaam zijn, kijk dan naar onze kadobon. Met de Bratelle kadobon kunnen de artikelen in onze webshop worden gekocht.

Naar de webshop

 

‘De uitspraak “vrienden voor het leven” heeft voor mij echt inhoud gekregen’