Verras je naaste

Met cadeaus uit het “with love” cadeauprogramma verras je je naaste tijdens het behandelproces met kleine en grote cadeautjes om haar te laten zien dat je aan haar denkt ook als je niet altijd de tijd of de juiste woorden kunt vinden.

Degene met borstkanker is tijdens het behandelproces bezig met overleven, de volgende behandeling of volgende afspraak. Het leven om haar heen gaat door en aan haar voorbij. Niet iedereen praat even gemakkelijk over zijn emoties of durft vragen te stellen. Kleine, nuttige, grappige en leuke attenties maken het beladen onderwerp minder beladen en kan zomaar ineens een glimlach op het gezicht van je naaste toveren en de deur naar het uiten van je gevoelens en/ of een gesprek openen. Bij het bepalen van het aanbod op de website hebben wij ons laten inspireren door de ervaringen van initiatiefneemster van Stichting Bratelle, Anita Schimmel.

Anita Schimmel: “Enkele jaren geleden mocht ik zelf een ‘Roy Donders huispak’ (dat was toen een hype) van mijn vriendinnen krijgen (hilarisch vond ik het) en dit lieve gebaar is mij tot op de dag van vandaag bijgebleven. Ik heb mij 9 maanden, tijdens de behandelingen, als het ware gedragen gevoeld door mijn vriendinnen, steeds weer bedachten zij leuke, lieve, kleine en grote cadeautjes, waaronder het huispak. Die attente gebaren hebben mij enorm geholpen en brachten altijd een glimlach op mijn gezicht, ook hielp het mij op zijn tijd te relativeren en reflecteren op wat mij overkwam en te bedenken wat ik allemaal wel had.  Mijn tip is, als een naaste ziek is: Niet vragen, maar doen!

Nadat we allemaal van de eerste schok waren bekomen en mijn behandelingen aanvingen, werd mij gevraagd waar ik behoefte aan had en of ze iets voor me konden betekenen. In het begin had ik de neiging om nee te zeggen, liet ik weten niks nodig te hebben en dat het goed met me ging. Daarmee ontnam ik de ander, maar ook mezelf hele mooie ervaringen en nieuwe herinneringen. Mijn vriendinnen stopte met vragen en gingen over tot actie. Zij zette een appgroep op waar ik geen deel van uitmaakte en stemden acties met elkaar af. We spraken met elkaar af dat ze mij niet steeds zouden vragen hoe het met me ging, maar ook dat ik mijn ervaringen en gevoelens zou delen op een appgroep die ikzelf had aangemaakt “Insiders” genaamd.

De insiders was een kleine groep dierbaren die ik in vertrouwen had genomen. Ik wilde rondom de behandelingen zoveel mogelijk blijven werken en mijn dagen zo normaal mogelijk vervolgen. Als zelfstandig ondernemer, ik was op dat moment een van de bestuurders van een prachtig bedrijf,  King Arthur Groep, een thuiszorgorganisatie voor mensen met dementie in het midden van het land. Ik zag ik er erg tegenop mijn ziekte wereldkundig te maken, want ik zou vanaf dat moment meerdere keren per dag de vraag krijgen hoe het met me ging en of iemand iets voor mij kon betekenen. Ook dacht ik te moeten voorkomen dat mijn zorgen, de zorgen van anderen zouden worden.

Wat ik wel deed was mijn ervaringen en gevoelens op de groepsapp Insiders delen en mijn vriendinnen gingen met elkaar aan de slag en bedachten daarbij steeds weer een lief, mooi of gek cadeau(tje). Toen ik op pad moest voor de eerste bestralingsbehandeling kreeg ik een te gekke wenskaart met slazaadjes met de tekst “Sla je er door heen”. Toen ik vertelde dat door het bestralen de huid van de bestraalde borst een andere kleur kreeg en dat de huid gevoelig was kreeg ik een flesje Argan huidolie van De Tuinen. En toen ik op pad moest voor de chemo afspraken kreeg ik een grappig huispak cadeau van Roy Donders, hilarisch vond ik het.

Dat ikzelf verantwoordelijk was voor de cadeautjes, kwam geen moment in mij op. Als ze het mij gevraagd zouden hebben, wil je huidolie of een huispak zou ik beslist nee gezegd hebben. Zowel zij, want wat hebben ze een lol gehad met het bedenken van ludieke cadeautjes, als ik, hebben hierdoor mooie blijvende herinneringen aan die tijd overgehouden. “Vrienden voor het leven” heeft voor mij inhoud gekregen.”

Wij van BRATELLE willen iedereen die een naaste heeft met borstkanker helpen met ideeën om hun naaste te verrassen tijdens het behandelproces. Als je ziek wordt ga jij, maar ook je omgeving nadenken over ‘gezonder leven’. Daarom bieden wij bij  voorkeur cadeaus aan die op enige wijze bijdragen aan de gezondheid, vandaar dat we kiezen voor ecologisch geproduceerd, gerecyclede producten of te kiezen voor een product dat in het buitenland wordt gemaakt en waarbij wij andere vrouwen te helpen een business op te zetten, etc. 

Ken jij iemand of heb jij een product of dienst en wil je bijdragen aan het doel van Stichting Bratelle door dat product of die dienst via de website te verkopen/aan te bieden en waarvan een deel van de opbrengst naar de stichting gaat, neem dan contact met ons op.

Naar de cadeauwinkel