Foto: Caroline van Ewijk (Caroline Fotografie)

ANITA BRENGT BEHA’S SPECIAAL VOOR BORSTKANKERPATIËNTEN UIT: ‘IEDEREEN VERDIENT EEN MOOIE BEHA’

WAT GOÉÉÉÉD

LIFESTYLEMODE

13.10.2022 | 19:00 UUR | JORIEKE VAN NOORLOOS

Veel borstkankerpatiënten krijgen na hun behandeling last van lymfeoedeem: een vochtophouding in, vaak in hun geval, een arm of borst. Zo ook Anita Schimmel, die in 2015 borstkanker kreeg.

Om de vochtophoping tegen te gaan, droeg Anita speciale compressiebeha’s. “Echt van die oma-dingen”, zo vertelt ze. Dat zou anders moet kunnen. En dus richt ze samen met twee andere vrouwen het beha-merk Bratelle op.

BEHA’S

“Ik weet nog dat een collega tegen me zei dat ze me haatte”, steekt Anita van wal. “Klinkt heel heftig, maar je moet het in de context zien. Ik kreeg in 2015 borstkanker maar dat had ik niemand op mijn werk verteld, ik heb geen dag verzuimd. Eigenlijk ging ik fluitend door die behandelingen heen, in tegenstelling tot haar. Zij had ook kanker, maar werd heel beroerd van alles. Ik werd niet eens ziek van de chemo.”

De nasleep vond ze veel erger, vertelt ze. “Iedereen weet inmiddels dat je kanker hebt gehad, iedereen is er een beetje klaar mee en je moet weer door. Want dat doen sterke vrouwen. Maar ik kreeg lymfeoedeem in mijn borst en dat vond ik eigenlijk nog veel erger.”

LYMFEOEDEEM

“Je kan pads in je beha doen tegen de vochtophoping, maar die verschoven bij mij steeds”, gaat Anita verder. “En die compressie-beha’s… Echt van die oma-dingen, die zitten ook heel strak. Dan zag ik mezelf in de spiegel, met een charmante slip aan, maar met zo’n afschuwelijke beha aan. Na een tijdje ging ik ook maar van die grote witte onderbroeken dragen, want die stonden er beter bij. En ik was pas 52. Ik kon wel janken.”

Toch draagt Anita braaf vijf jaar lang de compressie-beha’s, totdat ze in 2020 besluit haar baan op te zeggen en zich vol te storten op het ontwikkelen van mooie, charmante beha’s voor vrouwen met lymfeoedeem in de borst. “Ik werkte bij een thuiszorgorganisatie waar ik er maar over bleef klagen. ‘Die dingen zijn vast door mannen ontworpen’, zei ik dan. Ik riep van alles, maar ik loste het niet op.”

3D GEPRINT

Tot 2020 dus. Anita stort zich maandenlang op de literatuur, belt onderzoekers uit de medische wereld en heeft contact met haar chirurg uit het Meander Medisch Centrum. Ook haakt haar vriendin Anneke Geitenbeek aan en doet Mariëtte Jilderda mee, die ook ooit deze beha-droom had. Uiteindelijk kan iemand van het Textiel Museum in Tilburg de perfecte beha ontwerpen.

“De beha is 3D gebreid, waardoor je borst als het ware wordt gemasseerd als je ‘m draagt en erin beweegt”, legt Anita uit. Dat helpt om de vochtophoping tegen te houden. “We hebben inmiddels 210 beha’s verkocht en echt, als ik die reviews lees… Ik kan wel weer janken. We kunnen het lymfeoedeem niet genezen, maar ik ben heel blij dat we zoveel vrouwen kunnen helpen met een wat charmantere, mooie beha.”

Het team:

Foto: Caroline van Ewijk (Caroline Fotografie)

GEEN GELD

“Ik zou graag nog een prothese-model uitbrengen, maar dat kost veel geld”, legt Anita uit. “En we verdienen nog geen geld met de stichting, ik wil ook geen geld over de rug van kankerpatiënten verdienen. We hebben geluk dat onze mannen werken en wel geld verdienen.”

“Ik hoop dat Bratelle in de basisverzekering komt, verzekeraars vergoeden immers ook andere hulpmiddelen. Dan kunnen we die prothese-beha gaan ontwikkelen. En ik gun alle ex-kankerpatiënten over de hele wereld goede beha’s. Die hoeven niet per se van Bratelle te zijn, ander merk mag ook, maar iedereen verdient een mooie, goed werkende en charmante beha.”

Foto Bratelle: Een van de Bratelle-beha’s

 

Link naar het artikel op LINDA.NL https://www.linda.nl/lifestyle/mode/anita-schimmel-borstkanker-behas/