Ik word enthousiast van passionele vrouwen die iets vanuit noodzaak proberen te bereiken!

Els Brouwer is een begrip in oedeem en oncologieland land. Overal waar wij komen, komen wij haar naam tegen. Toen wij haar enkele maanden geleden ontmoette tijdens onze zoektocht naar ambassadeurs van enige naam en faam en haar vroegen of we haar een keer mochten interviewen, reageerde zij positief. Haar CV mag er zijn.

Els is momenteel voorzitter van de NVFL (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie). Zij ontving een koninklijke onderscheiding en de Nel Greep prijs omdat zij zich inzet voor patiënten in binnen en buitenland om lymfoedeem en alles wat daar mee te maken heeft op de kaart te zetten.

Els Brouwer: “Ik zit sinds 1995 in de lymfologie, ben inmiddels zelfstandig consultant in de flebologie en lymfologie, samen met Joyce Bosman auteur van het boek “Onder de indruk van jou”. Er komt hopelijk een vervolg. De Engelse versie “Impressed by you” is nog te koop. Ik doceer daarnaast over de hele wereld voor wie dat maar wil over mijn vakgebied, compressie en oedeem.

De NVFL is een belangenbehartiger. Als voorzitter zorg ik ervoor dat onze beroepsgroep goed vertegenwoordigd wordt bij zorgverzekeraars, het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapeuten en andere instanties. Wij komen op voor goede vergoedingen, maar praten ook mee over inhoudelijk aspecten zoals wetenschap. Samen met een team van bestuurders, zijn wij verantwoordelijk voor het goed reilen en zeilen binnen de oncologie en lymfologie voor oedeem- en/of oncologiefysiotherapeuten.

Mijn hart ging sneller kloppen toen ik van jullie initiatief hoorde omdat mijn bloed sneller gaat stromen van mogelijkheden voor patiënten, die een kans van slagen hebben. Ik heb ook iets van entrepreneur schap in mijn bloed zitten, denk ik. Ik kom altijd op voor de patiënt, daarom heb ik ook een koninklijke onderscheiding ontvangen. De zorg rondom borstkanker en oedeem raakt mij. Denkende aan een initiatief als Bratelle, gaan mijn hersenen op volle toeren nadenken welke bijdrage ik zou kunnen leveren om het voor de patiënten beter te maken in de toekomst.

Toen ik jullie verhaal hoorde dacht ik, ‘daar kan de patiënt beter van worden’. En last but not least, word ik enthousiast van passionele vrouwen die iets vanuit noodzaak proberen te bereiken.

Als draagster van de Bratelle beha kan ik persoonlijk stellen dat dit een zeer prettige ervaring is. Niet omdat ik borstkanker heb gehad of lymfoedeem heb, maar om twee andere redenen. Ik ben belast met de ziekte van Darier, een zeldzame huidaandoening, waardoor ik geen beha’s met beugels kan verdragen. Dit is wel heel persoonlijk wat ik nu deel, maar soms is dat nodig. Er zijn weinig goede Beha’s zonder beugels voor zwaardere borsten. Daarnaast wil ik, als ik mee- of nadenk met een ontwikkeling, het zelf geprobeerd hebben. Voor mij heeft dit positief uitgepakt, niet alleen voor mijn huid, maar ook voor mijn houding, ik zit bijvoorbeeld rechterop door de strakke bredere achterkant van de Beha. De beha heeft in die zin ook iets corrigerends. Je zou nog naar meerdere toepassingen kunnen kijken. De Bratelle beha is niet alleen goed bij lymfoedeemklachten maar misschien ook bij andere indicaties.

Ik zie dat jullie op de goede weg zijn, mijn advies is de samenwerking te zoeken zodat jullie nog meer kunnen bereiken. Ga er mee door, zorg dat het nog meer wetenschappelijk onderbouwd wordt. Maak het perfecter. Zorg dat het nog meer oor vindt om er een succes van te maken. Het concept is fantastisch, het uitgangspunt is al erg goed.

Als spreekbuis voor oedeem- en oncologiefysiotherapeuten zou ik in de nabije toekomst graag zien dat zij een machtiging kunnen uitschrijven voor (compressie)hulpmiddelen en producten voor de midline lymfoedeem, waaronder de Bratelle. Nu doet een specialist of een huisarts dat. Alle fysiotherapeuten die wij vertegenwoordigen zijn BIG geregistreerd en beschikken over voldoende (wetenschappelijke) kennis om dit te doen. Voor de patiënt is dit een snellere stap.

Over Bratelle
Bratelle is een initiatief van ervaringsdeskundigen Anita Schimmel, Anneke Geitenbeek en Mariëtte Jilderda. Deze drie vrouwen hebben elk een andere ervaring met borstkanker en zochten een werkzame maar vooral een vrouwelijke oplossing voor borstoedeem. De ontwikkeling van de Bratelle heeft vijf jaar geduurd. Sinds Oktober 2021 is de Bratelle beha verkrijgbaar.

Het Bratelle Team is er trots op dat Els Brouwer Ambassadeur is van de Bratelle beha. En dat zij zich kwetsbaar durft op te stellen en haar huidaandoening open deelt. Daarmee is zij een voorbeeld voor heel veel vrouwen die net als Els voor hun aandoening durven uit te komen.