O2 Magazine Oedeem & Oncologie

Drie vrouwen met een missie, samen ontwikkelden zij een beha voor vrouwen met lymfoedeemklachten na een borstkankerbehandeling

Anita Schimmel: “Ik was 52 toen er bij mij borstkanker werd geconstateerd. Toen ik een jaar later de diagnose chronisch lymfoedeem kreeg en daarbij het advies dagelijks een enorme pad in mijn beha te gaan dragen was het verdriet groot. De lymfoedeem zorgde daarnaast voor veel pijn. Ik bezocht 2x per week een oedeemtherapeut en was dagelijks in de weer met medische hulpmiddelen. Dat ik nooit meer mooie lingerie zou kunnen dragen was voor mij onverteerbaar. Lymfoedeem is een aanslag op je lichaam en geest, je agenda en zelfmanagement. In 2016 zette ik de eerste stappen naar de ontwikkeling van een mooie beha met masserende werking.”

Mariette Jilderda, had eenzelfde soort ervaring. Ook zij kreeg in 2015 de diagnose borstkanker en zo begon ook haar zoektocht naar een geschikte beha, ook zij draagt dagelijks, net zoals Anita, de Bratelle beha.

Anneke Geitenbeek, al 30 jaar vriendin van Anita, had net haar baan opgezegd en bedacht zich geen moment toen zij van de plannen hoorde. Voor dit doel wilde zij zich graag inzetten. Van dichtbij had zij bij Anita de worsteling meegemaakt en gezien wat er allemaal bij komt kijken nadat je genezen bent verklaard van borstkanker. Hormoontherapie, opvliegers, vermoeidheid, gewichtstoename, neuropathie, en als klap op de vuurpijl chronisch lymfoedeem in de aangedane borst.

In oktober 2020  startte de samenwerking en vanaf dat moment was er één doel. Een goedwerkende vrouwelijke beha ontwikkelen voor vrouwen met lymfoedeem na borstkanker, als alternatief op de aanwezige medische hulpmiddelen.

De eerste Bratelle is in oktober 2021 gelanceerd

Een jaar na de oprichting van Stichting Bratelle wordt de eerste Bratelle beha in twee kleuren gelanceerd. Dit lijkt snel, maar sinds 2016 was Anita al aan het experimenteren en werden de eerste varianten door haar ontwikkeld en getest. Ook startte er in samenspraak met chirurg Ernst Schoenmaeckers in november 2020 een onderzoek in het Meander MC. En werd in 2021 het prototype getest, de uitkomsten van dat onderzoek leidde tot de huidige pasvorm en masserende werking. Dit onderzoek werd uitgevoerd door een student huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht.

Zodra blijkt dat de eigen ervaringen, de resultaten van de testpersonen en de meewerkende oedeemtherapeuten goed zijn, geeft dat de dames voldoende vertrouwen om in oktober 2021 naar de markt te gaan.

De resultaten overtreffen elke verwachting

Wat volgt is een overweldigend 1e half jaar waarin de dames het land intrekken om iedereen de gelegenheid te bieden de Bratelle beha te zien, voelen en passen. De contacten met oncologische fysiotherapeuten, huid- en oedeempraktijken en mammacare specialisten voelen als een warm bad. Zij zien jaar in jaar uit dagelijks vrouwen die worstelen met lymfoedeem en lijden onder de pijn in de borst, de verhardingen, het vocht en de verklevingen. Bratelle geneest niet, maar hij werkt wél! Binnen enkele uren/dagen voelen vrouwen al verschil, de borst wordt zachter en de pijn minder én indien er sprake is van lymfoedeem, vindt er oedeemafvloed plaats. Daarnaast is de beha ook nog comfortabel en mooi. Er is rekening gehouden met de gevoeligheid van de aangedane borsten, de beha bevat geen beugels, stiksel en naden.

Bratelle wil alle vrouwen helpen

Bratelle wil niet alleen vrouwen helpen die een borstsparende operatie of borstreconstructie ondergaan hebben. Bratelle wil alle vrouwen die lymfoedeemklachten hebben helpen. Daarom is de Bratelle prothese variant in aantocht! Onze wens is dat deze beha geheel duurzaam zal zijn, wij hebben allemaal een kankerervaring en staan daardoor anders in het leven, wij willen geen beha maken die het milieu schaadt.

Bratelle en de verzekeraars

Lymfoedeem na borstkanker zit in de taboe sfeer. Iedereen kent wel iemand die borstkanker heeft gehad, maar of er lymfoedeem is ontstaan is heel vaak onbekend, en dat terwijl 1 op de 5 vrouwen lymfoedeem overhoudt aan de behandeling tegen borstkanker.

Onbekend maakt onbemind. Hoe meer bekendheid hoe meer er mogelijk is. Ook richting de zorgverzekeraars.

De beha wordt door een enkele verzekeraars 100% vergoed met een verwijsbrief van een behandelaar/oedeemtherapeut als er sprake is van een aanvullend pakket, zo blijkt uit de klanten feedback. Wat de dames van Bratelle betreft is dit nog maar het begin. Als je het hebt over besparen op de zorgkosten zouden verzekeraars bij ons in de rij moeten staan.

De Bratelle beha voor vrouwen met lymfoedeem is inmiddels te verkrijgen in 3 kleuren: zalm, offwhite en zwart en is te bestellen via de website van Bratelle. De beha kost €169,95. Maatwerk behoort tot de mogelijkheden. Bratelle is in Amersfoort gevestigd, in ’t midden van het land.

Natuurlijk is dit een fors bedrag als je dit zelf moet betalen, want eigenlijk heb je er twee nodig. Maar het komt neer op ongeveer €1 euro per dag. Iedere vrouw met lymfoedeemklachten zou dit zichzelf moeten (kunnen) gunnen. Ook zijn er Bratelle cadeaubonnen via de website te bestellen. De dames van Bratelle adviseren de klanten cadeaubonnen te vragen voor Moederdag en verjaardagen, een bos bloemen is tenslotte in twee weken weg. Van de beha kun je heel lang plezier hebben.

Er ligt een taak voor Bratelle om aan te tonen dat zorgverzekeraars met het vergoeden van de beha op behandelingen bij oedeemtherapeuten besparen.

Customer Reviews

Lia van Engelenhoven werd in juli 2021 geopereerd en gaat 2x per week naar de fysiotherapeut als zij de Bratelle beha aanschaft. Drie weken later ontvangen wij dit bericht: “Ik wil je even doorgeven dat ik 2 weken mag wegblijven bij de fysio. Ook voor hem meet ik dagelijks mijn arm op. De pijn in mijn borst is zo goed als weg en de omvang van mijn arm neemt ook af. Mevrouw bestelt een tweede beha. Enkele weken later appt mevrouw ons ‘’het is feest hier’, vandaag was de laatste keer fysio. Ben zo blij dat ik er zoveel baat bij heb, dat gun ik andere vrouwen ook. Jullie mogen mijn review gebruiken op jullie website.”

Gerda Hessel (75 jaar) heeft tegen de pijn in haar borst, na haar operatie tegen borstkanker, 22 jaar lang een kussen gebruikt in haar stoel. Inmiddels behoort het kussen tot de verleden tijd. “Ook kleinkinderen mochten nooit op schoot aan de linkerkant zitten en in een winkel of op de markt hield ik afstand als ik in de rij achter iemand stond. Ik was altijd bang dat ik aan de pijnlijke linkerkant een stoot zou krijgen.” Vorig jaar schafte zij als een van de eersten de Bratelle beha aan en heeft zij samen met haar oedeemtherapeut wekelijks de vooruitgang geregistreerd. Mevrouw is in omvang meerdere cm afgenomen. Mevrouw is zeer tevreden met het resultaat en draagt de beha bijna dagelijks. Kortgeleden bestelde zij een tweede Bratelle beha. Deze keer met het verzoek die passend te maken bij de grootte van haar borsten een C en een E cup. Dolblij is zij met het resultaat. Dit maatwerk vindt mevrouw een meerwaarde van Bratelle.

Els Brouwer (voorzitter NVFL) draagt de Bratelle, zij zegt: ‘De beha is zacht en draagt comfortbel, maar wat ik zo mooi vind aan de Bratelle beha is dat de beha ook een corrigerende werking heeft op je houding’. Ook voor Bratelle was dit een eyeopener en een geweldige bijvangst.

Oedeemtherapeuten zeggen over de beha

“Ik ben fan! Mijn patiënt is nu stabiel en hoeft nog maar 1x per twee weken te komen, in plaats van wekelijks.”, aldus Riemkje Houtveen (oedeemtherapeut FysioLiendert).

Wilma Mientjes huid- en oedeemtherapeut bij Praktijk Huid- en Oedeemtherapie Sint Anna: “Ik ben positief over de werking van de Bratelle beha en zal deze aanraden bij cliënten. De beha is gebruiksvriendelijk waardoor cliënten het makkelijker therapietrouw zullen dragen. De werking van de beha heeft een positief effect op mijn werk als oedeemtherapeut.”

Op de website van Bratelle staan nog veel meer reviews te lezen.