Wat is littekenweefsel?

De huid is opgebouwd uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Het ontstaan van littekenweefsel hangt af van tot in welke laag beschadiging van de huid heeft plaatsgevonden.

Litteken

Een litteken ontstaat als de beschadiging van de huid tot in de lederhuid of dieper reikt. De opperhuid kan zichzelf in de meeste gevallen geheel herstellen, waardoor er geen litteken ontstaat.

Wond

Een wond is een beschadiging van de huid, veroorzaakt door een trauma of ziekte. De wondgenezing is complex en bestaat globaal uit drie fasen: de ontstekingsfase, profileratiefase en remodelingsfase. Voor een goede wondgenezing moet het lichaam al deze drie fasen doorlopen, waarbij sommige fasen elkaar (gedeeltelijk) overlappen.

Maar de klachten zijn niet altijd voorbij wanneer het litteken is genezen. Na een operatie kunnen er ook klachten ontstaan rondom het behandelde gebied, zoals roodheid, verkleuring, pijn, beperkingen in de beweging én oedeem.

Zulke complicaties kunnen zorgen voor…

belemmeringen in het dagelijks leven. Kleding staat minder mooi en sommige handelingen zijn moeilijker om uit te voeren. Dit is van invloed op de levenskwaliteit. Daarom is het belangrijk dat de wond, het litteken en de huid behandeld worden. Infecties en trauma’s zijn namelijk risicofactoren voor het ontstaan van lymfoedeem.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Gelukkig genoeg! (Mobiliserende) massagetechnieken, drukpakken, tape, siliconenpleisters en -gel, bijvoorbeeld. Deze behandelingen kunnen helpen om het litteken soepeler en vlakker te maken, waardoor de klachten afnemen.

Wat is lymfoedeem?

Bratelle richt zich specifiek op complicaties als lymfoedeem na het ontstaan na borstkanker.

Lymfoedeem is een veel voorkomende ernstige medische aandoening. Het wordt veroorzaakt door het niet goed functioneren van het lymfesysteem, waardoor het lymfevocht zich ophoopt in een deel van het lichaam. De aandoening kan zowel primair (aangeboren) als secundair (verworven) zijn.

Lymfoedeem is helaas geen situatie die met de tijd verandert of weggaat. Het kan zich geleidelijk ontwikkelen en leiden tot zwelling, pijn, vermoeidheid, een zwaar gevoel, beperkingen in de beweging en het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties. Vroegtijdige behandeling is het best, want lymfoedeem is een progressieve ziekte: het begint sluipend en vordert zich uiteindelijk tot een chronische aandoening.

Na de behandeling van kanker ontstaat er vaak secundair lymfoedeem. Bij lymfoedeem is er onherstelbare schade veroorzaakt aan de lymfevaten en/of lymfeknopen door het operatief verwijderen van de lymfeklieren, bestraling van de kanker of door ingroei/verdrukking van de lymfevaten door tumoren of uitzaaiingen.

Wanneer lymfoedeem ontstaat na de behandeling van borstkanker, dan gebeurt dit in de borst zelf, in de borstwand of in de arm en/of het been. Lymfoedeem treedt na behandeling van borstkanker bij 8-38% van de vrouwen op. 80% van het lymfoedeem ontstaat in de eerste twee jaar na de diagnose borstkanker.