Wat is littekenweefsel?

De huid is opgebouwd uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Het ontstaan van littekenweefsel hangt af van tot in welke laag beschadiging van de huid heeft plaatsgevonden.

Litteken

Een litteken ontstaat als de beschadiging van de huid tot in de lederhuid of dieper reikt. De opperhuid kan zichzelf in de meeste gevallen geheel herstellen, waardoor er geen litteken ontstaat.

Wond

Een wond is een beschadiging van de huid, veroorzaakt door een trauma of ziekte. De wondgenezing is complex en bestaat globaal uit drie fasen: de ontstekingsfase, profileratiefase en remodelingsfase. Voor een goede wondgenezing moet het lichaam al deze drie fasen doorlopen, waarbij sommige fasen elkaar (gedeeltelijk) overlappen.

Maar de klachten zijn niet altijd voorbij wanneer het litteken is genezen. Na een operatie kunnen er ook klachten ontstaan rondom het behandelde gebied, zoals roodheid, verkleuring, pijn, beperkingen in de beweging én oedeem.

Zulke complicaties kunnen zorgen voor…

belemmeringen in het dagelijks leven. Kleding staat minder mooi en sommige handelingen zijn moeilijker om uit te voeren. Dit is van invloed op de levenskwaliteit. Daarom is het belangrijk dat de wond, het litteken en de huid behandeld worden. Infecties en trauma’s zijn namelijk risicofactoren voor het ontstaan van lymfoedeem.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Gelukkig zijn er genoeg behandelingen om complicaties te voorkomen of te verminderen! Drukpakken, (mobiliserende) massagetechnieken, tape, siliconenpleisters en -gel bijvoorbeeld. Deze behandelingen kunnen helpen om het litteken soepeler en vlakker te maken, waardoor de klachten afnemen.

Wat is lymfoedeem?

Bratelle richt zich specifiek op de complicaties van lymfoedeem die is ontstaan na borstkanker. Maar wat is lymfoedeem nou precies?

Lymfoedeem is een veel voorkomende ernstige medische aandoening. Het kan ontstaan als het lymfesysteem niet goed (meer) functioneert. Het lymfevocht hoopt zich dan op in een deel van het lichaam. De aandoening kan aangeboren zijn, maar ook later in je leven ontstaan.

Lymfoedeem ontwikkelt zich meestal geleidelijk. Het kan leiden tot zwellingen, pijn, vermoeidheid, een zwaar gevoel, minder beweegruimte, huidafwijkingen en infecties. Allemaal dingen die je in je dagelijks functioneren belemmeren. Lymfoedeem is een progressieve ziekte. Het begint sluipend en ontwikkelt zich uiteindelijk tot een chronische aandoening. Vroegtijdige behandeling is daarom heel belangrijk!

Na een behandeling tegen kanker ontstaat nogal eens lymfoedeem. Na het operatief verwijderen van de lymfeklieren, door bestralingen of als gevolg van de tumoren of uitzaaiingen zelf. De lymfevaten en/of de lymfeknopen raken dan beschadigd.

Lymfoedeem na een behandeling tegen borstkanker ontstaat in de borst zelf. In de borstwand, de arm en/of het been. Lymfoedeem treedt na een borstkankerbehandeling bij 1 op de 5 van de vrouwen op. 80% van dit lymfoedeem ontstaat in de eerste twee jaar na de diagnose borstkanker.