Wij zijn Bratelle: drie bevlogen en ondernemende vrouwen!

Anita Schimmel, Anneke Geitenbeek en Mariëtte Jilderda zijn samen de motor achter Coöperatie Bratelle.

Wat bindt ons?

Wij willen het leven van vrouwen die oedeem krijgen na borstkanker een stukje aangenamer maken. Daarom hebben we met veel liefde gewerkt aan het ontwikkelen van onze Bratelle beha die de vorming van (chronisch) oedeem vermindert en helpt voorkomen. Een beha van slim textiel met een masserende werking die naast comfortabel, ook nog eens mooi en sexy is. Een beha die je weer een goed gevoel geeft!

“Alleen kan je niks, je moet het samen doen”

(Johan Cruijff)

Foto: Caroline van Ewijk www.caroline-fotografie.nl


Wie zijn Stichting Bratelle
Lees meer over Anita in dit interview

Anneke Geitenbeek

Ik ben Anneke Geitenbeek. Jarenlang werkte ik in de Human Resource (HR) en recruitment. Samen met mijn partner Jelle run ik een gezin met zes kinderen en jachthond Boris.

In 2015 werd mijn beste vriendin Anita ziek: een agressieve vorm van borstkanker. Ik herinner me nog goed dat ze me belde: ‘Anneke, ik heb niet zulk leuk nieuws.’ Anita ging er zoals altijd vol energie en strijdlust tegenaan en na alle behandelingen kwamen de verlossende woorden: ze was genezen! Helaas hield ze aan de behandelingen wel chronisch borstoedeem over.

Daar ontstond Anita’s wens om Bratelle op te richten. Ik vond het een prachtig plan: een beha ontwikkelen die werkt tegen borstoedeem, maar ook nog eens comfortabel en mooi is. Iedere vrouw verdient het om zich aantrekkelijk te voelen. En zeker na een chemobehandeling, waarbij je vaak je haar, wimpers en wenkbrauwen al verliest en soms ook nog eens eindigt met borstoedeem en bijbehorend medisch ondergoed. Dan wil je je wel weer eens echt vrouw voelen, een greep in je lingerielade doen en een mooie beha aantrekken. Een beha die ook nog eens veel beter werkt tegen je oedeem.

‘Je wilt weer een greep in je lingerielade doen en een mooie beha aan kunnen trekken’

Na Anita’s genezing kreeg ik te maken met nog meer kanker in mijn directe omgeving. Mijn vader stierf aan lymfeklierkanker en anderhalf jaar later verloren we mijn moeder aan eierstokkanker. Al bleek mijn moeders vorm van eierstokkanker gelukkig niet erfelijk, toch besloot ik mijn eierstokken preventief te laten verwijderen. Als dochter van een moeder met eierstokkanker heb je 10% meer kans om ook eierstokkanker te krijgen dan andere vrouwen.

Ik belandde in deze lastige periode in een burn-out. Heel naar, maar het zette me wel aan het denken. Wat was nou echt belangrijk voor me en wat niet? Ik zegde mijn baan in de HR op en ging aan de slag bij King Arthur Groep, het toenmalige bedrijf van Anita.

‘Als ik eraan kan bijdragen dat vrouwen zich na borstkanker meer vrouw voelen, is dat een groot geluk’

Toen Anita me een jaar later vroeg om samen te werken aan Bratelle, aarzelde ik geen moment. De Bratelle beha moest beschikbaar komen voor alle vrouwen die worstelen met oedeem na borstkanker. De impact van kanker op je leven is zo groot, of je de ziekte nu zelf krijgt of een van naasten. Als ik er ook maar een klein beetje aan kan bijdragen dat vrouwen zich na borstkanker weer meer vrouw voelen, is dat al een groot geluk.

Foto: Caroline van Ewijk www.caroline-fotografie.nl

Sieraden: Tallingup designs www.yallingupdesigns.com

Mariëtte Jilderda

Mijn naam is Mariëtte Jilderda. Ik ben arbeidsrechtjurist, getrouwd met Frank en de trotse moeder van twee dochters. In 2019 ik met mijn gezin een rondreis door het diepe zuiden van Amerika. We deden in een maand tijd maar liefst acht verschillende staten aan. Een prachtige reis, maar één van de absolute hoogtepunten was de dag waarop Frank en ik onze huwelijksgeloften vernieuwden. In The Chapel in the Woods op Graceland (Memphis). We vierden de liefde én het leven.

Dat deden we niet zomaar. In 2015 kreeg ik de diagnose borstkanker. Dat was enorm schrikken. Voor Frank en mij maar ook voor onze meiden, toen nog maar zeven en elf jaar oud. We belandden in een achtbaan van emoties. Er gebeurde zoveel en we moesten meteen tal van beslissingen nemen.

‘Na de diagnose borstkanker belandden we in een achtbaan van emoties’

Nog geen twee weken na de diagnose werd ik al geopereerd. Een borstamputatie. Daarna onderging ik zeventien bestralingen en zes chemokuren. Ik besloot mijn andere borst ook preventief te laten verwijderen en liet een reconstructie doen. Ook dat werd een heel traject met een geamputeerde borst en door bestraling beschadigde huid.

Inmiddels ben ik genezen, maar al direct na mijn eerste borstamputatie kwam ik erachter hoe belangrijk een comfortabele, maar tegelijkertijd mooie en vrouwelijke beha is. De beha’s die ik kon dragen waren niet alleen verre van sexy, ze zaten ook nog eens onprettig door mijn littekens en oedeemvorming. Ik werd er echt verdrietig van. Juist als je borstkanker hebt, is het superbelangrijk om je vrouwelijk te kunnen blijven voelen. Een goede beha kan dan echt een wezenlijk verschil maken.

‘Juist bij het proces van borstkanker is het superbelangrijk om je vrouwelijk te kunnen voelen’

Zo ontstond het idee om zelf een mooie beha te ontwikkelen die ook nog eens oedeem vermindert. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor alle andere vrouwen in dezelfde situatie. Dat bleek een lastig proces waar ontzettend veel bij komt kijken. Net toen ik niet meer zo goed wist hoe ik verder moest, kwam Stichting Bratelle op mijn pad!

Anita en Anneke benaderden me begin 2021 met de vraag of ik me bij hun stichting wilde aansluiten als founding member. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Het was een gouden kans. Stichting Bratelle deed al wat ik ook voor ogen had: die mooie, comfortabele en sexy beha ontwikkelen voor vrouwen na borstkanker en ze maakten die beha ook nog eens van slim textiel dat helpt bij en tegen oedeemvorming.

De trots die we voelden toen de beha ‘af’ was…! De Bratelle beha is inmiddels voor iedereen beschikbaar. Het kan niet anders dan dat we er veel vrouwen heel blij mee gaan maken.